Z okazji zbliżających się świąt zachęcamy uczniów do wzięcia udziału w konkursie rzeźbiarskim polegającym na wykonaniu przestrzennej figury...
W ciągu 9 miesięcy trwania innowacji pedagogicznej ,, Samo zdrowie”uczniowie klasy 2d poszerzali swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Wykonali w klasie przetwory na zimę wykorzystując owoce i warzywa z plantacji ekologicznej. Odwiedzili Przetwórnię Owocowo-Warzywną w Dąbrówce. Degustowali przetwory w okresie jesienno-zimowym. Wiosną w klasiezałożyli ogródek ekologiczny.
W czasie trwania innowacji uczniowie:
• Poszerzyli wiedzę na temat zdrowego stylu życia
• Dowiedzieli się jak ważne jest spożywanie owoców i warzyw przez cały rok,
• Poznali właściwości zdrowotne, sposoby przetwarzania oraz walory smakowe owoców i warzyw ”zamkniętych w słoikach”,
• Potrafili założyć i zadbać o klasowy ogród ekologiczny,
• Docenili działania nad wspólnym projektem.
W czasie trwania innowacji przeprowadzone zostały następujące działania:
1. Wizyta w przetwórni Owocowo-Warzywnej w Dąbrówce (27.09.22r.)
2. Nawiązanie współpracy z gospodarstwem ekologicznym w celu nabycia produktów wolnych od chemii
3. Wykonanie przetworów owocowo-warzywnych w szkole:
• Ogóreczki z Dąbróweczki
• Maliniak -przecier pomidorowy
• Czekośliweczki z Dąbróweczki
• Sok pomarańczowy
4. Degustacja przetworów w szkole
5. Wykonanie zdrowych kanapek w klasie
6. Poznanie pracy sadownika i ogrodnika w Ogrodzie Ekologicznym ,,Gładysiakowie” w Wirach
7. Stworzenie i pielęgnacja ogródka warzywno-ziołowego w szkole marzec-maj 2023r.
ul. Malinowa 41
62-070 Dąbrówka
tel. 61 64 60 891