Z okazji zbliżających się świąt zachęcamy uczniów do wzięcia udziału w konkursie rzeźbiarskim polegającym na wykonaniu przestrzennej figury...
Jesień to doskonała pora, by zadbać oswoją kondycję zdrowotną i odporność przed nadchodzącą zimą. W ramach innowacji „Samo zdrowie” klasa 2d odwiedziła Przetwórnię Owocowo - Warzywną w Dąbrówce. Pan prezes Marek Palacz oprowadził naszą grupę po zakładzie produkcyjnym. Uczniowie mieli okazję zapoznać się z metodami przetwórczymi różnych owoców i warzyw oraz pracą całego zespołu. To właśnie w opuszczających przetwórnię słoikach skrywają się smaki lata, bogate w witaminy i wartości odżywcze, wytworzone z owoców i warzyw pochodzących od lokalnych rolników oraz z własnych upraw.
Podczas naszej wizyty byliśmy świadkami obróbki świeżych pomidorów i śliwek, z których powstawał doskonały przecier pomidorowy i przepyszne powidła. Już wkrótce na rynku pojawi się nowość- pikle z chili. Przetwórnia może się również pochwalić bogatą ofertą kiszonek.
Po powrocie do szkoły uczniowie mieli okazję degustować wyprodukowane w Przetwórni soki z kwiatu czarnego bzu, lipy, czy winogron a na deser kosztowali biszkopty z powidłami.
Na terenie zakładu znajduje się sklepik, w którym można zaopatrzyć się w przetwory na całą zimę i nie tylko.
Cieszymy się, że na wyciągnięcie ręki, na naszym stole mogą pojawiać się wytwarzane tradycyjnymi metodami, zdrowe smakołyki z lokalnej przetwórni.
Anna Wiśniowska
ul. Malinowa 41
62-070 Dąbrówka
tel. 61 64 60 891